Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la vernisajul expoziției Marius Bercea: This Side of Paradise, care va avea loc vineri, 31 mai, de la ora 19:00, la sediul permanent al Fundației Art Encounters din Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO, etaj 1), Timișoara. 

Organizată de Art Encounters și cofinațată de AFCN și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, având ca partener strategic Banca Transilvania, expoziția curatoriată de Diana Marincu prezintă cel mai cuprinzător solo-show al artistului Marius Bercea în România, reunind la Timișoara peste 40 de picturi și desene realizate în ultimii 15 ani în România și în Statele Unite ale Americii.

În ultimele două decenii, opera lui Marius Bercea a explorat vizual și psihologic locurile și oamenii pe care i-a întâlnit, reflectând asupra discontinuităților, paralelelor și transformărilor stârnite de consumerism, capitalism și migrație. Bercea reușește să contopească adesea viziuni dihotomice și să creeze premisele unui punct de întâlnire între ficțiune și realitate, extravaganță și fragilitate, memorie și uitare, formulând întrebări care stârnesc atât un excurs istoric, cât și o incursiune autobiografică. Ca rezultat al acestor interogații profunde și recurente, întregul laborator pictural al artistului devine teritoriul infinit al explorărilor, așa cum le numește artistul, unde „arhiva” se intersectează cu „accidentalul”. 

Contopirea a două zone geografice, Transilvania și California, a generat peisajul „transilfornian”, atât un trop geografic, cât și o caracteristică identitară. Călătoriile continue ale artistului pe coasta de vest sunt întotdeauna îmbibate de poveștile pe care le acumulează, o sumedenie de motive literare, modele vizuale și intuiții surprinzătoare, care alimentează peisajul său utopic și călătoriile sale permanente între două lumi.

Picturile mai recente abordează o temă legată de identitate și timp, în relație cu un moment specific, 30 de ani după Revoluția Română din 1989. Portretele realizate de Bercea reprezintă un soi de „album de absolvire”, mulți ani după ce școala s-a terminat și viața a început, pentru o generație de oameni care nu mai împărtășesc aceleași repere politice și sociale cu cei care au trăit o revoluție, o tranziție etc. Alura lor sugerează o derivă personală și o stare permanentă de izolare socială, ceva ce artistul numește un labirint domestic, populat de starea aceea cunoscută, în care te gătești fără a avea unde să pleci. Titlul, Dincoace de paradis, referindu-se la romanul de debut al scriitorului american F. Scott Fitzgerald, sugerează o zbatere similară cu cea descrisă în carte, în încercarea de împăcare cu o lume complet deziluzionată.

În această expoziție, experiența vizuală este potențată de dialogul permanent între picturile de mari dimensiuni și micile decupaje care corespund unor observații rapide, precum niște semne de punctuație care ritmează expunerea și țes împreună universurile mici și mari pe care artistul le propune. Procesul creativ personal este dezvăluit în expoziție prin intermediul a două tipuri de arhive expuse: există arhiva analogică, pre-internet, care include desene, acuarele psihedelice, șabloane și diorame; și există arhiva digitală, asociată epocii internetului, influențată de dispozitivele pe care le folosim ca extensii ale mâinilor noastre, incluzând o serie de fotografii „de drum” în deșert. Deșertul rămâne un punct terminus, o dovadă a rezilienței naturii și o abstracție geometrică, un semn al „nostalgiei apartenenței”, un element structural semnificativ în opera lui Marius Bercea.

Această expoziție face parte din misiunea de bază a fundației de a aduce în față opera artiștilor care au fost mai vizibili în instituțiile de artă din străinătate decât în țara natală, subliniind în același timp rolul lor crucial în formarea unei noi generați de artiști.

Marius Bercea s-a născut în 1979 la Cluj-Napoca și a obținut licența în 2003 și masteratul în 2005 la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România. Expozițiile sale personale recente includ: Echo of a Breaking String, Lyles and King (New York, 2024); Blue Silk, Francois Ghebaly (New York, 2022); The Far Sound of Cities, MAKI Gallery (Tokyo, 2021); Thieves of Time, François Ghebaly (Los Angeles, 2020); Time Can Space, Blain | Southern (Berlin, 2018); A Full Rotation of the Moon, Cluj Museum of Art (Cluj-Napoca, 2017). Lucrările sale au fost incluse și în numeroase expoziții de grup, precum: Episode 1:Bump, Matt Carey Williams, Cork Street 9 (Londra, 2024); Looking Anew and Beyond, Taubman Museum (Roanoke, 2023); Transgression throughout the Volatile World, Asia Art Center (Taipei, 2021); La Brique, La Kunsthalle Mulhouse (2019); Aparență și Esență, Bienala Art Encounters (2015); Defaced, Boulder Museum of Contemporary Art (2014); Hotspot Cluj, ARKEN Museum of Modern Art (Skovvej, 2014); European Travellers, Műcsarnok (Budapest, 2012); No New Thing Under the Sun, Royal Academy (Londra, 2010); A 4-a ediție a Bienalei de la Praga (2009).  

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 mai – 17 august 2024 de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, oferind câte un tur ghidat în fiecare sâmbătă de la ora 17:00. 

Expoziția „Marius Bercea: This Side of Paradise” este organizată de către Fundația Art Encounters și cofinanțată de AFCN și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Un eveniment posibil datorită parteneriatului strategic cu Banca Transilvania, a partenerilor ISHO, Cramele Recaș, Volvo Autocardo și a partenerilor media, Radio Romania Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin, Revista Arta.