Mihai Plătică își construiește cea de-a doua expoziție personală la Gaep pornind de la povestea „Calculatoarelor Harvard” – talente matematice, observatoare pasionate de stele și, mai târziu, absolvente de fizică și astronomie, toate femei, care au studiat colecția tot mai bogată de plăci fotografice de sticlă a Observatorului Harvard începând cu anii 1880. Munca lor tenace de a examina, clasifica și cataloga milioane de stele ne-a oferit prima imagine completă a Universului vizibil.

Intitulată Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me! după fraza folosită pentru a reține mai ușor sistemul de clasificare a stelelor OBAFGKM (numit și clasificarea spectrală Harvard), expoziția prezintă aproape 40 de fotografii și obiecte. Lucrările, toate noi, pot fi grupate în cinci arii de interes: spectroscopie, birefringență, fotografie cu spectru complet, fotoelasticitate și peisaje-oglindă.

Lumina reprezintă firul roșu al expoziției: lumina este descompusă în culorile sale componente cu ajutorul unei rețele de difracție (spectroscopie) sau în două raze refractate cu ajutorul unui calcit transparent (birefringență/refracție dublă); întregul spectru electromagnetic, de la infraroșu la ultraviolet, este surprins de aparatul foto (fotografie cu spectru complet); lumina polarizată ajută la observarea stărilor de tensiune din materiale fotoelastice supuse unui stres (fotoelasticitate); lumina este reflectată de peisaje care funcționează ca niște oglinzi.

O sensibilitate artistică dublată de o inteligență analitică diferențiază limbajul vizual al lui Mihai Plătică. Intenția lui constantă de a examina atât frumusețea, cât și complexitatea lumii înconjurătoare e detectabilă în toate lucrările prezentate. De la fotografii care cartografiază cerul la un obiect de mari dimensiuni inspirat de o „sticlă lentă” fictivă prin care lumina are nevoie de un an pentru a trece, Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me! redă un demers metodic de lărgire a perspectivei dincolo de ceea ce vedem ochiul liber și a curiozității dincolo de ceea ce ne este familiar.

Expoziție deschisă până pe 29 iunie 2024

Partners: Ariston, COS, Macromex, Promelek, Reynaers Aluminium, Signify, Tesseract Architecture

Media partners: Curatorial, Empower Artists, igloo

Image: Mihai Plătică, Photoelastic Stress Glass Plate Mountain 4, 2024, 34.5 x 40 cm (detail)