PROIECTUL CULTURAL ŞI CREATIV „BAUHAUS 2024”

PALATUL PARLAMENTULUI – CENTRUL INTERNAŢIONAL DE CONFERINŢE  9 – 31 MAI 2024

ROMANIAN DESIGN WEEK  24- 31 MAI 2024

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.) împreună cu The Institute, Palatul Parlamentului – Centrul Internaţional de Conferinţe, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, EfdeN şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul cultural „Bauhaus 2024”, eveniment realizat şi dedicat Romanian Design Week, Noului Bauhaus European, Zilelor Europei, Nopții Muzeelor, Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Zilei Diversităţii Culturale.

Bauhaus 2024 prezintă publicului o expoziție care oferă o perspectivă a viziunii noii generații creative și încurajează dialogul între specialiști și viitoarea generație de profesioniști din domeniul artei, arhitecturii şi audiovizualului. Bauhaus 2024 celebrează începutul de drum al tinerilor creativi și aduce în prim-plan proiectele inovatoare ale acestora, contribuind la dezvoltarea și promovarea tinerelor talente din România.

În cadrul Romanian Design Week, ediția a XII-a, proiectul expozițional, educațional și creativ “BAUHAUS 2024” se va desfasura la Palatul Parlamentului – Centrul Internaţional de Conferinţe in Sala de expoziții de artă ”Constantin Brâncuși”, în perioada 9 – 31 mai 2024.

Festivitatea de Premiere „Bauhaus 2024” va avea loc în data de 25 mai 2024, ora 16:00, la Palatul Parlamentului – Centrul Internaţional de Conferinţe in Sala de expoziții de artă ”Constantin Brâncuși” din Strada Izvor, nr. 2-4 , Bucureşti, sector 5.

În data de 18 mai 2024, de Ziua Internaţională a Muzeelor si Nopții Muzeelor, începând cu ora 16:00 sunt incluse o serie de conferințe și workshopuri tematice inițiate de către Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual, alături de partenerii săi.

 În cadrul acestor activități interactive, sunt abordate teme precum creativitatea în artă, design, arhitectură sustenabilă și audiovizual, menite să încurajeze dialogul multidisciplinar și să apropie publicul de creațiile realizate de tinerii talentați.

Evenimentul „BAUHAUS 2024″ prezintă publicului larg și comunității culturale internaționale explorarea patrimoniului creativ Bauhaus prin tehnicile desenelor realizate de către tinerii implicati in proiect.

Conceptul expozițional: „Bauhaus 2024” de la Palatul Parlamentului – Centrul Internaţional de Conferinţe din Sala de expoziții de artă ”Constantin Brâncuși”, în perioada 9-31 mai 2024, din cadrul Romanian Design Week si  concursul internaţional de creativitate „Bauhaus 2024”, prezintă cele mai reuşite lucrări intrate în concurs, amintind de impactul multidisciplinarității și al mișcării Bauhaus asupra societății moderne, prin prezentarea expoziţiei – experiment de artă şi arhitectură.

Expoziția face parte dintr-un program cultural şi educaţional C.A.M.M.A. – Cultură, Artă, Arhitectură, Muzică, Audiovizual, realizat şi dezvoltat de Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.), în parteneriat cu The Institute, Academia Română – Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Palatul Parlamentului – Centrul Internaţional de Conferinţe, Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, sub semnul Noului Bauhaus European.

Proiectul „Bauhaus 2024” aduce o dimensiune culturală și creativă, alăturându-se proiectelor culturale al Festivalului Noului Bauhaus European organizată de către Comisia Europeană. Programul expoziţional „Bauhaus 2024” de la Palatul Parlamentului – Centrul Internaţional de Conferinţe in Sala de expoziții de artă ”Constantin Brâncuși” va fi completat în această lună de o serie de alte proiecte ce vor contura o hartă a spațiilor și a evenimentelor care împărtășesc valorile Noului European la nivelul Bucureștiului prin Romanian Design Week.

Tema festivalului Romanian Design Week 2024: Unlock the City

Ediția din 2024 a Romanian Design Week își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele de mâine și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului și a straturilor acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Ediția 2024 își propune să identifice și să analizeze procesele care generează inovație și proiecte cu adevărat remarcabile, să creeze contextele și pretextele necesare încurajării și promovării lor, gravitând în jurul preocupărilor legate de comunități creative și rolul lor în dezvoltarea orașelor, cu focus pe multidisciplinaritate, colaborare și dialog.

Proiectul cultural şi creativ „Bauhaus 2024” împărtăşeşte valorile Noului Bauhaus European, având la bază promovarea şi mediatizarea creativităţii studenţilor şi elevilor din universităţile şi liceele vocaţionale de: artă, muzică, arhitectură, media, fotografie și film.

Despre Noul Bauhaus European

Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă în comunitate.

Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

Noul Bauhaus European duce mai departe tradițiile și valorile Școlii Bauhaus, fondate în 1919,  de Walter Gropius în Weimar, atunci capitală a Germaniei de după Primul Război Mondial. Mișcarea combină meșteșugurile și artele plastice, devenind faimoasă pentru încercarea de a unifica principiile producției de masă cu viziunea artistică individuală, estetica, cu funcția de zi cu zi. Punând folosirea inteligentă a resurselor și creativitatea în prim-plan, Școala Bauhaus vorbește despre importanța dialogului artistic multidisciplinar și transdisciplinar, despre puterea adaptabilității mediului artistic și despre aportul pe care acesta îl poate aduce.

Prin Concursul international de creativitate „BAUHAUS 2024”, Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual (C.E.A.A.A.) aduce în fața publicului larg lucrări ale elevilor și studenţilor, printr-un eveniment dedicat arhitecturii, artelor şi audiovizualului, având următoarele secțiuni de concurs: Pictură, Grafică, Compoziţie, Afiş, Design, Arhitectură, Media, Fotografie, Sculptură, Muzică.

Mai multe detalii din ediția I „BAUHAUS 2022” și din cadrul workshop-urilor de arhitectură și design de la sediul filialei – Expohub OAR București:

https://mnlr.ro/proiectul-cultural-si-creativ-bauhaus-

https://www.oar-bucuresti.ro/anunturi/2022/11/07/a

Mai multe detalii de la ediția a II a „BAUHAUS 2023” desfășurată la Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”:

https://institute.ro/arhitectura/proiectul-cultural-si-creativ-bauhaus-2023-7297.html

BAUHAUS 2023 – ÎN LINII DE ARHITECTURĂ

https://institute.ro/noul-bauhaus-european/bauhaus-2023-in-linii-de-arhitectura-7392.html

Experimetru ART în cadrul ,,BAUHAUS 2024”

 Experimetru ART va prezenta vizitatorilor în cadrul Proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „BAUHAUS 2024” lucrări de artă contemporană, experimente elaborate în afara perimetrului cotidian de către trei figuri contemporane din domeniul arhitecturii, al restaurării şi al artelor plastice: Matei Luca STOIAN, Graziella STOIAN şi Nicolae STOIAN.

 Mai multe detalii: www.ceaaa.ro

UnArte, Departamentul Modă – design vestimentar  în cadrul ,,BAUHAUS 2024”

Universitatea Națională de Arte București, Departamentul Modă – design vestimentar  în cadrul ,,BAUHAUS 2024”  prezintă fragmente din două proiecte  recente:

Proiectul SURFACE IN SPACE,  Licență anul I, Coordonator: Asist Univ. Dr. Andreea Stoian

Autori: Swami Filippelli /Alessia Mihalcea/ Lorena Ion/ Alexandra Mocanu

Mai multe detalii: https://youtu.be/uilEAka8zLg?si=Ucc6Ci5dVqfqMMVh

Proiectul INTIMATE JET , Master anul I,  Coordonator: Lect. Univ Dr Răzvan Vasilescu

 Autori: Izabela Mercan / Alexandru Dehelean.

Proiectul “ENDLESS DRESS” coordonat de Prof. Univ. Dr. Unda Popp, autor Lector Univ. Dr. Alina Gurguță.

Mai multe detalii pe: https://institute.ro/en//alina-gurguta-endless-dress-930.html

Arta întâlnește funcționalitatea: Logo Bigger la BAUHAUS 2024

Agenția de branding Logo Bigger aduce în contemporaneitate principiile școlii Bauhaus prin expunerea proiectului de identitate vizuală și design de ambalaj pentru marca de panificație Manea Brutarul.

La proiect au contribuit designerii: lector univ. Matei Arnăutu, lector univ. Iosif Oprescu, alături de Anatoli Ciucurovschi, specialist în strategie de brand.

Mai multe detalii pe: www.logobigger.com

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în cadrul ,,BAUHAUS 2024”

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” UAUIM prezintă vizitatorilor Palatului Parlamentului, în cadrul Proiectul expozițional, educațional și creativ „BAUHAUS 2024”, studii şi proiecte de arhitectură creative și inovative care pot modela orașele de mâine, proiecte realizate de studenţi, relevante pentru arhitectura viitorului și a Noului Bauhaus European.

Mai multe detalii:   www.uauim.ro și www.ceaaa.ro

EFdeN Sustainable City „BAUHAUS 2024”

Se alătură și anul acesta proiectului „BAUHAUS 2024” EFdeN Sustainable City, cu prezentări și vizite ghidate, organizate împreună cu Centrul de Excelență în Arhitectură, Arte și Audiovizual.

Mai multe detalii: https://efden.org/ și https://www.youtube.com/watch?v=n1BAa1RHiAQ         

BENE Bucharest în cadrul ,,BAUHAUS 2024”

BENE Bucharest în cadrul ,,BAUHAUS 2024” prezintă designul contemporan, rezultat al principiilor designului școlii Bauhaus. 

Mai multe detalii: web: www.bene.com  și https://www.facebook.com/BeneBucharest/

Misiunea C.E.A.A.A.

Inițiem și organizăm evenimente culturale, construim o comunitate ce reunește profesioniști, dar și publicul creativ și cultural din România.

Prin tot ceea ce facem, ne-am propus să contribuim la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, creșterea și diversificarea audienței atelierelor, designerilor, micilor afaceri, promovarea întreprinzătorilor și profesioniștilor creativi pe plan național și internațional.

Centrul de Excelentă în Arhitectură Arte şi Audiovizual este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii creative din România în dialogul cu instituţiile statului şi cu organizațiile internaţionale. Acţionăm pentru crearea unui mediu propice dezvoltării comunității creative din România.

Una dintre prioritățile noastre din ultimii ani a fost inițierea unor proiecte de dezvoltare artistică şi arhitecturală prin coagularea comunităților creative în jurul unor spații şi proiecte ce pot aduce în lumină Bucureștiul și România pe harta culturală europeană.

Portofoliul nostru include organizarea de activități cu scopul interacțiunii pe plan național și internațional, programe de perfecţionare profesională, expoziţii, lansari de carte, workshop-uri artistice, seminarii şi dezbateri.

Bauhaus 2024 este un proiect realizat de Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.)

Partener principal: Palatul Parlamentului, Centrul Internaţional de Conferinţe, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Muzeul Național al Literaturii Române.

Proiect cultural şi educaţional realizat în parteneriat cu: Primăria Municipiului București, Muzeul Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Academia Română Secţia Arte, Arhitectură şi Audiovizual, Ministerului Culturii, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București, Uniunea Arhitecţilor din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul Expoziţional Documentar al UAUIM, Muzeul Școlii de Arhitectură, Muzeul Naţional al Ţăranului Român,  Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Universitatea Națională de Arte București, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice” I.N.Socolescu”, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Colegiul Național “Școala Centrală”, Colegiul Tehnic „Media” Bucureşti, Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” București, Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”.

Partener: CATENA, GIP, Lucas & Partners Arhitectura Studio, MNG ART, BENE Bucharest.

Parteneri media strategici: National TV, Radio România Cultural

Parteneri media: Igloo Media, Modernism, Molecule-F, Revista Atelierul, IQads, Zeppelin, Zile & Nopți, Revista Arta, Propagarta, Spot Media, World Architecture Community, Agerpres, Spotmedia, PRwave, Glamour, The Woman, Happening, Inspirationist, Arthood, Metropolis, ALIST Magazine, Dreamingof.net, Daily Magazine, Nine O’Clock. B365.ro, feeder.ro.

Partener de monitorizare: C.E.A.A.A.

Echipă de creație: C.E.A.A.A.

Coordonator proiect: dr.arh. Luca Matei Stoian

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.